Rola diety w odchudzaniu



Rola diety w walce z nadwagą
i otyłością

Celem racjonalnego żywienia jest dostarczenie organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego rozwoju oraz składników odżywczych potrzebnych do utrzymania organizmu w zdrowiu.

Spożywanie przez dłuższy czas nawet niewielkiego nadmiaru kalorii skutkuje gromadzeniem tkanki tłuszczowej, co w efekcie prowadzi do nadwagi i otyłości. Nadmierna masa ciała jest dużym obciążeniem dla organizmu i wiąże się ze wzrostem ryzyka rozwoju wielu chorób. Liczne badania naukowe wskazują, że głównymi czynnikami zwiększającymi ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia są zaburzenia metaboliczne, takie jak nadmierna masa ciała, podwyższone stężenie cholesterolu we krwi oraz cukrzyca. Skuteczna walka z tymi czynnikami ryzyka powinna rozpocząć się od redukcji nadmiernej masy ciała, czyli po prostu od odchudzania.





Udowodniono, że redukcja nadwagi ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Najskuteczniejszym sposobem redukcji nadwagi, obok zwiększenia aktywności fizycznej, jest ograniczenie wartości kalorycznej codziennej diety.

Można to osiągnąć poprzez zmniejszenie ilości i wielkości posiłków oraz zastąpienie produktów o dużej wartości kalorycznej produktami niskokalorycznymi. Ponadto wskazane jest spożywanie suplementów, które dzięki swojemu działaniu, ograniczają uczucie głodu, pomagają w przestrzeganiu diety, redukują wchłanianie cholesterolu oraz nie powodują wzrostu stężenia glukozy we krwi.