Czym jest główny składnik Mannodis GASTRO?

Głównym składnikiem preparatu Mannodis GASTRO jest glukomannan, rozpuszczalny błonnik, składnik rośliny Amorphophallus Konjac, po polsku nazywanej Dziwidłem.

Konjac uprawiany jest na żyznych glebach Japonii. Z jego bulw przyrządza się tradycyjne japońskie danie Konnyaku, znane w Japonii od 1500 lat i słynące ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Jak glukomannan wspomaga walkę z nadwagą?

Glukomannan praktycznie nie ma kalorii. Po spożyciu i popiciu dużą ilością wody tworzy żel, który wypełnia żołądek i hamuje apetyt oraz uczucie głodu. Przez długi czas pozostaje w przewodzie pokarmowym, dając długotrwałe uczucie sytości. Pomaga więc kontrolować uczucie głodu, a szczególnie jego nagłe napady i podjadanie. Przy tym zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cholesterolu.

Jak glukomannan wpływa na florę jelitową?

Glukomannan nie jest trawiony przez ludzkie enzymy trawiennie. Jest natomiast rozkładany przez dobroczynne dla naszego organizmu bakterie jelitowe, wspomagając przy tym ich wzrost. Wpływa to korzystnie na fizjologię jelit. A według wielu badań prawidłowa funkcja jelit, niezależnie od ograniczenia uczucia głodu, ma korzystny wpływ na zmniejszenie masy ciała.

Glukomannan - badania naukowe

Badania naukowe wykazują wysoką skuteczność glukomannanu w walce z nadwagą. Należy jednak pamiętać, że nie jest to magiczny środek odchudzający - jest to preparat, który pomaga nam walczyć ze złymi przyzwyczajeniami, a co za tym idzie z otyłością i nadwagą.

Pamiętajmy, aby Mannodis GASTRO zawsze popijać dużą ilością wody!